Dojang Bansa

Hoofdinstructeur Boo Sah Bum Nim Victor Horbowiec

Grootmeester Strong & Victor Horbowiec​ 

Een klasgenoot op de basisschool gaf een spreekbeurt over Tang Soo Do. Wat mij aantrok was een troffee die hij mee had. Een eerste prijs op een nederlands kampioenschap.​ Hoe gaaf zou het zijn om jezelf nederlandskampioen te mogen noemen?! Na een een aantal maanden aandringen bij mijn ouders mocht ik eindelijk een proefles meedoen. Ik was zo enthousiast dat mijn ouders mij wel in moesten schrijven. 

Mijn Tang Soo Do carriere starte in april 2003 en begon mijn avontuur onderleiding van Master Babak Javid & Boo Sah Bum Nim Danny Borsboom. Al snel deed ik mee met mijn eerste wedstrijd en mocht ik de 3de prijs meenemen. In 2007 deed ik voor het eerst mee met de Europese kampioenschappen in M​ünchen, Duitsland en won ik de 3de prijs met loopvormen. Na acht jaar werd ik opgedragen voor mijn examen en beha​alde de zwarte band op 16 april 2011. 

In 2012 deed ik voor het eerst mee met de wereldkampioenschappen. Mijn eerste twee onderdelen verliepen niet zoals ik had gehoopt. Alleen het onderdeel sparren stond nog te wachten. De eerste wedstrijd had ik gewonnen, maar ik wist dat de pool gigantisch was. Ik won nog een aantal wedstrijden, maar had geen idee hoeveel ik er nog moest om in de prijzen te vallen. Ik vroeg direct na mijn laatste wedstrijd hoeveel ik er nog moest tot de finale. Het jurylid gaf een lach en antwoorde "dit was de laatste". Ik keek om naar de andere deelnemers en realiseerde dat ik echt wereldkampioen sparren was geworden!

In november 2014 nam ik een sportschool in Ypenburg over en noemde deze Chiban IV. Samen met B-SBN Jacqueline heb ik daar de afgelopen jaren met veel plezier lesgegeven. Eind 2018 had het bestuur besloten om de verschillende locaties samen te voegen, om zo full-time te mogen genieten van een eigen pand. 

Natuurlijk is Dojang Chiban altijd mijn thuis, maar toch wilde ik meer doen om Tang Soo Do verder uit te breiden. Eind 2019 was ik dan ook druk bezig om zelfstandig een nieuwe dojang op te richten. Helaas kregen we te maken met corona en hebben deze plannen een tijdje in de ijskast gestaan. 

Tijdens de zomer begonnen de ideeën weer te dagen en na de Master Clinic's was het duidelijk. Tijd om een nieuwe start te maken!

Boo Sah Bum Nim Jacqueline de Charon

Via vrienden ben ik in februari 2003 in contact gekomen met Tang Soo Do, ik heb een proefles genomen bij Chiban in Zoetermeer onder leiding van Babak Javid en Danny Borsboom. Ik was net 39 jaar geworden en wilde iets naast jazzballet doen. De proefles vond ik erg leuk en na een aantal trainingen ben ik lid van Chiban geworden. Mijn doel was lekker trainen, fysiek en geestelijk een uitdaging. De Hyungs vond ik het leukst, later kwam daar o.a. de stok, Bong, bij wat mij erg aansprak.

Na vele trainingen en Gup-examens afgelegd te hebben, mocht ik in april 2009 examen voor zwarte band doen en slaagde! Eerste Dan, Cho Dan behaald! Ik heb aan veel nationale toernooien deelgenomen, in Nederland vanaf zwarte band ook als jurylid. Mijn eerste internationale toernooi was in Engeland, tijdens de Europese Kampioenschappen (EK) in 2009 behaalde ik als Cho Dan met wapens (Bong) de eerste plaats. In juli 2010 nam ik voor het eerst deel aan de Wereldkampioenschappen (WK) in Greensboro, North Carolina (VS) en mocht als Cho Dan opnieuw de eerste plaats met wapens (Bong) behalen.

De volgende rang, tweede Dan zwarte band (E-Dan) heb ik in april 2011 behaald en in april 2015 de derde Dan (Sam Dan). Als Sam Dan heb ik in juli 2016 opnieuw deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen in Greensboro, heel leuk om een aantal deelneemsters van 2010 weer te ontmoeten! Deelname aan een EK of WK is een bijzondere ervaring, ook zonder in de prijzen te vallen.

Het lesgeven, ondersteunen bij de trainingen, geeft mij veel energie en plezier. Al jaren, sinds 2014 samen met Victor in Ypenburg, Den Haag als Chiban IV en vanaf juli 2018 gecombineerd met andere Chiban instructeurs in de nieuwe Dojang van Chiban.
Tang Soo Do biedt gezinnen de kans om samen (ouders en kinderen) de gevechtskunst karate te leren. Zo heb ik ook jaren samen met mijn zoon bij Chiban getraind, hoe leuk is dat!